Usluge


Papanikolau test

Papanikolau test se obično obavlja jednom godišnje tokom redovnog ginekološkog pregleda. Imajte u vidu da ovaj test ne može da se radi u periodu menstruacije. Papanikolau test služi da se otkriju prekancerozne i kancerozne promene na grliću materice, odnosno da se pronađu eventualno promenjene ćelije. Papanikolau test je relativno jednostavna metoda i traje samo nekoliko minuta.

Kolposkopija

Kolposkopija predstavlja pregled grlića materice i dela vagine. To je pomoćna dijagnostička metoda, koja ima za cilj određivanje rasporeda abnormalnog skvamoznog epitela i preciziranje delova iz kojih se može uzeti tkivo za biopsiju. U navedene svrhe koristi se izvor jake svetlosti i koloskop sa uveličanjem 20-50 puta. Osnovni značaj ove metode se ogleda u ranoj dijagnostici karcinoma.

Kolposkopija je danas opšte prihvaćena metoda zbog dragocenog doprinosa u otkrivanju malignih promena. Međutim, ona je kao i brojne druge metode doživela promene, tako da je danas znatno usavršena. Rezultat toga je i kolpomikroskopija – metoda u kojoj se epitel posmatra specijalnim mikroskopom sa jakom veštačkom svetlošću u vagini i uveličavanjem do 200 puta.

Ginekološki pregled

Ginekološki pregled se sastoji iz pregleda spoljnih genitalija i vaginalnog pregleda. Vaginalni pregled se sastoji iz pregleda spekulumom i bimanuelnog pregleda. Prilikom vaginalnog pregleda ginekolog će uzeti uzorke za razne testove kao što su Papanikolau test ili pregled sekreta. Ove metode su neophodne kako bi ginekolog mogao da pregleda spoljašnje i unutrašnje genitalne organe pacijentkinje.

Pregled spoljašnjih genitalija se vrši na Ginekološkoj stolici. Da bi obavio ovaj pregled, ginekolog će zatražiti da pacijentkinja legne na ginekološki sto sa nogama podignutim na podupirače. Ginekolog će zatim pogledati spoljašni otvor vagine, male i velike usne, klitoris, kako bi istražio da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste, ili neka druga neobična promena.

Ginekološki ultrazvuk

U okviru naše delatnosti možemo Vam ponuditi i pregled ginekološkim ultrazvukom.

Ultrazvuk dojke

Tkivo dojke je kod mnogih žena u kasnim 30-im i ranim 40-im godinama previše zgusnuto, i apsorpcija rendgenskih zraka je visoka, pa mamogrami nisu od velike koristi. Stoga je naročito kod mlađih žena ultrazvuk dojke prikladnije dijagnostičko sredstvo i od veće pomoći nego mamografija.

Ultrazvuk dojke je tehnika pregleda tkiva dojke putem zvučnih valova visoke frekvence (ultrazvučni valovi) koji prolaze kroz dojku, odbijaju se različitom brzinom od struktura dojke i vraćaju do sonde, odnosno ekrana gdje se očitavaju njihovi povratni odjeci. Neki stručnjaci tvrde da će ultrazvuk visoke rezolucije (sonde 10 - 13 MHz) postati prvi izbor u otkrivanju invazivnog raka dojke, dok će mamografija biti rezervirana za lokaliziranje intraduktalnog raka, odnosno njegovih neinvazivnih formi. Ultrazvuk je široku primjenu dobio u dijagnostici oboljenja dojke, jer je neškodljiv i efikasan.